Coronavaccinatie 20 maart 2021 uitgesteld

Zoals u wellicht vernomen heeft is er gisteren door het Ministerie van VWS besloten om weer te gaan vaccineren met AstraZeneca. Op 20 maart 2021 gaat het vaccineren niet door. De nieuwe datum voor vaccinatie is zaterdag 3 april 2021. U ontvangt eind volgende week een nieuwe uitnodiging.

Veelgestelde vragen Coronavaccinatie

1. Wanneer ben ik aan de beurt voor vaccinatie?
U ontvangt een oproepbrief van ons. Deze zit in een envelop van de Rijksoverheid. Wij houden ons aan de landelijk vastgestelde volgorde van de Rijksoverheid. Mensen van 65 jaar en ouder ontvangen een oproep via de GGD. 

2. Waarom word ik wel opgeroepen en mijn partner nog niet?
De volgorde van vaccinatiegroepen wordt door de overheid bepaald. Alle mensen van 65 jaar en ouder worden door de GGD opgeroepen. Dit gebeurt van oud naar jong. U ontvangt een brief thuis. De overheid bepaalt voor welke groep mensen wij als huisartsenpraktijk vaccins krijgen aangeleverd. Wij hebben geen invloed op de volgorde hiervan.

3. Ik heb een verminderde gezondheid. Wanneer krijg ik mijn vaccinatie?
Helaas kunnen wij hier geen duidelijk antwoord op geven. De overheid bepaalt in welke volgorde de samenleving wordt gevaccineerd. Momenteel vaccineert de GGD de mensen van 65 jaar en ouder. Wij als huisartsenpraktijk krijgen instructie van de overheid wanneer wij welke groepen mogen oproepen. Dit hangt mede samen met de beschikbaarheid van vaccins. Wij begrijpen dat het vervelend is om te wachten en in onduidelijkheid te zitten. Zodra wij meer weten laten wij het weten via deze website. Helaas kunnen wij er zelf geen invloed op uitoefenen.

4. Kan ik kiezen welk merk vaccin ik krijg?
Nee. We zijn afhankelijk van het merk vaccin dat de overheid ons toebedeeld. Momenteel vaccineren wij met het Astrazeneca vaccin. Dit is momenteel tijdelijk uitgesteld.

5. Kan ik op een andere datum dan de uitnodiging het vaccin ontvangen?
Nee. De vaccins worden opgetrokken vanuit flacons, dus we kunnen geen losse afspraken plannen buiten de geplande data om.

6. Kan ik het vaccin thuis krijgen, zoals bij de griepprik?
Nee. Tot nu toe laten de bewaarcondities het niet toe om aan huis te vaccineren. Daarnaast gaat het om flacons waarbinnen beperkte tijd meerdere vaccins worden gehaald; het gaat dus niet om lossen spuitjes. U kunt contact opnemen met de GGD als u om vervoer of een rolstoel verlegen zit. Daarnaast raden wij u aan om familie of een taxibedrijf om hulp te vragen. Het is ons niet bekend of en wanneer het mogelijk wordt om aan huis te vaccineren, voor degenen die bedlegerig zijn en echt niet uit huis kunnen.

7. Ik kan niet op 1 van de 2 data waarop ik ben opgeroepen voor vaccinatie. Wat moet ik doen?
Er is ons te weinig bekend hier een advies in te geven. Wij raden u aan uw uiterste best te doen op beide data aanwezig te zijn. Wij weten niet wat de dekking is van 1 vaccin of een langer uitgesteld 2e vaccin. Ook weten wij niet wanneer de volgende levering van vaccins zal plaatsvinden. Wij zijn hierin afhankelijk van de overheid. 

Heeft u een andere vraag? Maak dan een e-consult aan via Mijngezondheid.net of mail naar info@hap-koolhaasenkoningsbruggen.nl.

Bijwerkingen na Coronavaccinatie, meer informatie
De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • pijn, dik of rood worden van de prikplek
  • moeheid
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • pijn in de gewrichten
  • koorts en/of rillingen
  • misselijkheid
  • groter worden van uw lymfeklieren in de oksel

Dit is een normale reactie op de prik van het lichaam. Het betekent dat het lichaam afweer maakt tegen corona. De klachten zijn meestal binnen 2 dagen over. Tegen pijn kunt u paracetamol  slikken. Bijvoorbeeld 3 keer per dag 2 pillen van 500 milligram.